سازمان ملل از نفوذ القاعده در حکومت طالبان ابراز نگرانی کرد

شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که القاعده برای تقویت نیروهایش با گروه‌های تروریستی غیر‌افغان مانند جنبش اسلامی ازبکستان، حزب اسلامی ترکستان و جماعت انصارالله همکاری می‌کند  

با تسلط طالبان بر افغانستان، فعالیت گروه‌های تروریستی در این کشور افزایش یافته است-- Hoshang Hashimi / AFP

شورای امنیت سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه پنجم مردادماه (۲۷ ژوئیه)‌، گزارش داد که شبکه القاعده با حمایت مقام‌های بلندپایه طالبان، به نهادهای مجری قانون و اداره‌های حکومتی طالبان نفوذ می‌کنند تا امنیت هسته‌های این گروه را در سراسر افغانستان تضمین کنند. 

شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که شبکه القاعده از افغانستان به‌عنوان یک مرکز ایدئولوژیک و لجستیکی برای استخدام نیروهای جدید استفاده می‌کند.  

در گزارش ذکر شده است که القاعده به شکل مخفیانه توانایی عملیات خارجی خود را بازسازی می‌کند و این گروه مراکز آموزشی جدید در استان‌های کنر و نورستان در شرق افغانستان ایجاد کرده است. 

این گزارش نشان می‌دهد که رابطه بین طالبان و القاعده «نزدیک و بر پایه همزیستی مشترک» باقی مانده است.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در این گزارش ذکر شده است که در بیشتر موارد القاعده به شکل مخفیانه در افغانستان فعالیت می‌کند تا نشان دهد که طالبان از توافق مبنی بر استفاده نکردن تروریست‌ها از خاک افغانستان پیروی می‌کنند. 

شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که القاعده برای تقویت نیروهایش با گروه‌های تروریستی غیر‌افغان مانند جنبش اسلامی ازبکستان، حزب اسلامی ترکستان و جماعت انصارالله همکاری می‌کند.  

یکی از کشورهای عضو سازمان ملل ارزیابی کرده است که چشم‌انداز میان‌مدت تا بلندمدت القاعده به وضعیت کلی در افغانستان بستگی دارد و اگر افغانستان وارد هرج‌ومرج و ناامنی شود، احتمالا پایگاه القاعده تقویت می‌شود و در صورت ثبات در افغانستان، القاعده احتمالا هسته مرکزی خود را به یمن یا شمال آفریقا منتقل می‌کند. 

برخی از کشورهای عضو سازمان ملل ارزیابی کرده‌اند که سیف‌العدل محتمل‌ترین جانشین الظواهری است که در حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکا در ژوئیه ۲۰۲۲ در کابل کشته شد.  

در حالی از حضور القاعده ابراز نگرانی شده است که هفته گذشته مولوی عبدالکبیر، معاون نخست‌وزیر طالبان گفت که ملا عمر، بنیان‌گذار این گروه، نخواست که اسامه‌ بن‌لادن، رهبر شبکه القاعده را به آمریکا تحویل دهد. او گفته بود که ملا عمر «این ننگ را بر جای نگذاشت که یک مسلمان را به کافران بسپارد.» 

او ادعا کرده بود که اگر بن‌لادن از افغانستان خارج هم می‌شد، آمریکا به افغانستان حمله می‌کرد.  

پس از حملات ۱۱ سپتامبر در ۲۰۰۱، حکومت آمریکا از طالبان خواسته بود که اسامه بن‌لادن را تحویل بدهند، اما طالبان این درخواست را نپذیرفتند و آمریکا به افغانستان حمله کرد. 

بر اساس این گزارش سازمان ملل، شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) جدی‌ترین تهدید تروریستی در افغانستان و منطقه است. در این گزارش تخمین زده‌اند که داعش چهار الی شش هزار نیرو دارد.

گزارش سازمان ملل حاکی از آن است که حدود ۲۰ گروه تروریستی در افغانستان فعالیت دارند و به همین خاطر، افغانستان مکانی مهم برای تروریسم باقی مانده است. در این گزارش بیان شده است که هدف این گروه‌های تروریستی، گسترش نفوذ در سراسر منطقه است. اما طالبان حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان را رد می‌کنند و مدعی‌اند که هیچ تهدیدی از این کشور علیه کشورهای دیگر وجود ندارد.  

در گزارش سازمان ملل آمده است که القاعده در حال شکل دادن به شاخه منطقه‌ای خود برای گسترش عملیات به جامو، کشمیر، بنگلادش و میانمار است.  

سازمان ملل تخمین زده است که القاعده حدود ۴۰۰ نفر نیرو در افغانستان دارد و این در حالی است که این گروه در شبه‌قاره هند حدود ۲۰۰ نفر عضو دارد.  

یکی از کشورهای عضو سازمان ملل به ‌احتمال ادغام شاخه القاعده در شبه‌قاره هند با تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) اشاره کرده است و گفته القاعده به تی‌تی‌پی برای انجام حملات بیشتر در داخل پاکستان مشاوره داده است. 

در گزارش سازمان ملل درباره این‌که تحریک طالبان پاکستانی در صورت داشتن یک پایگاه عملیاتی امن در افغانستان، ممکن است به یک تهدید منطقه‌ای تبدیل شود، ابراز نگرانی شده است.  

با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، فعالیت تی‌تی‌پی در پاکستان افزایش یافته و به یک دردسر بزرگ برای حکومت پاکستان تبدیل شده است. اسلام‌آباد از طالبان خواسته است که تهدید تی‌تی‌پی را رفع کنند، اما طالبان نپذیرفتند که علیه این گروه از گزینه نظامی استفاده کنند. 

بیشتر از جهان